VÁCLAV ZAPADLÍK - Benzínové opojení

06.04.2016 11:34

Výstavní síň Mánes
Termín: 2.-28. dubna 2016
denně od 10.00 do 20.00 hod
vstupné 100,- a 70,- snížené

www.benzinoveopojeni.cz

Kontaktní osoba:
Karel Mráz
Tel:     +420 286 852 961
Mobil:   +420 603 443 150
E-mail:  reprom@reprom.eu

FACEBOOKOVÁ UDÁLOST

"Svět je plný klenotů,  ale ty co taky vrčej, ty jsou ty nejkrásnější."           Václav Zapadlík

Výstava obrazů jednoho z nejznámějších malířů automobilových veteránů doplněná skutečnými historickými automobily. Jeho fotorealistické obrazy jsou známé po celém světě, zejména pak v Německu, ve Francii, v Anglii ale nejvíce v USA, kde má v několika muzeích stálé expozice. K vidění zde bude kromě 90 reprodukcí obrazů i automobil Bugatti 13, Walter Junior patřící Václavu Zapadlíkovi a francouzský vůz Sima zrekonstruovaný podle maestrových technických výkresů. Návštěvníci zde také uvidí jeho výtvarné návrhy poštovních známek, kterých od roku 2012 vydala Česká pošta už 23 a další archiválie týkající se historických automobilů i jeho samého. Výstava má za cíl nastínit umělecký profil a všestrannost Václava Zapadlíka, jenž je bez jakékoli nadsázky, dodnes pokládán za největšího mistra v kresbě a malbě historických automobilů.
Maestrovi výtvarné práce mají celou řadu podob - od jednoduchých pérovek, přes lavírované tuše až po akvarely a olejomalby. Pohled na jeho obrazy je natolik vzrušujícím zážitkem, že si nikterak nezadá s pozorováním reálného objektu. Dokáže vyvolat v divákovi emoce a zprostředkovat mu atmosféru dané situace zachycené na obraze.  Nejeden automobilový odborník je překvapen jeho podrobnými znalostmi historie, což je další z předpokladů jeho úspěchu a uznání. Jako vynikající znalec karoserií a jejich konstrukcí spojuje tvořivou inteligenci s umem a s vlastními bohatými praktickými zkušenostmi. Má talent i skromnost a jakákoli umělecká povrchnost je mu cizí.
Obrazy Václava Zapadlíka se už vícekrát staly inspirací pro sběratele a modeláře historických vozidel u nás i v zahraničí.  Z jeho kreseb je cítit vzrušení, obdiv a úctu k staré technice. Dokáže přiblížit vytoužený "veteránský ráj" v plné kráse. Málokterý výtvarník dokáže zachytit ve svém díle tvář tohoto světa tak věrohodně, a přitom tak svébytně s elegancí a šarmem, jak by nedokázal zachytit žádný fotoaparát.
Maestro Václav Zapadlík je nepochybně nejuznávanějším a nejvýznamnějším současným výtvarníkem s motoristickou tématikou a to nejen v našich zemích, ale i ve světovém měřítku. Pro všechny, kdo Václava Zapadlíka znají, i pro ty, kteří ho teprve poznají, bude tato výstava opravdovým zážitkem.

—————

Zpět