36. ročník Soutěže elegance historických vozidel Roztoky 2015

09.05.2015 20:35

 

VCC Praha plným plynem vjel do sezony 2015. Týden po přátelském setkání na Prvomájovém  Pikniku byl uspořádán už 36. ročník Soutěže  Elegance v Roztokách. Soutěž jako obvykle pořádal  Jirka Černý s pomocí přátel a ve spolupráci se Středočeským muzeem. Diváci v anketě rozhodovali o nejlepších v kategorii  MOTO, AUTO, UŽITKOVÉ VOZIDLO, NEMOTOROVÉ VOZIDLO, NEJLEPŠÍ DOPLNĚK, NEJLEPŠÍ DOBOVÉ OBLEČENÍ. Program byl doplněn módní přehlídkou salonu Dantes, v parku  kromě občerstvení, literatury,  modelů veteránů a klobouků, bylo možné koupit impregnaci na kůži, solené mandle, barevné nafukovací příšerky byly před vchodem. Prostě komercionalizace je všude.

 

Ráno se plocha parku  začala plnit veterány, přijížděli  stálí účastníci, jejich vozidla ukazují velikou různost zájmů sběratelů.  Nemohla jsem si nevšimnout vozidel čerstvě renovovaných a poprvé představených, myslím, že jich bylo více než obvykle.

 

Hned u vchodu stálo nejstarší vozidlo, De Dion Bouton z roku 1903 stálého účastníka pana Vohradského, vedle dokonale renovovaný Hupmobile  pana Tremla. Horkou novinkou byl Cadillac 341 A Convert. Coupé dovezený  2010 z USA , pečlivá renovace trvala 3,5 roku.  Tatru 52 jsme také v Roztokách ještě neviděli. Hupmobil kolegy Šinágla je v nálezovém stavu, bez problémů pojízdný. Následuje  cabriolet Walter 6 B Mirka Horského, byl v hodně špatném stavu,  repliky částí karoserie a rámu předního okna byly vyrobeny podle půjčených dílů nebo podle původní dokumantace, renovace  trvala 4 roky. Ještě zbylo místo na Lincoln Vaška Kafky,  zúčastnil se i Vašek Kafka junior s Mercedes Benz 123 300 D r. v. 1979. U  jezírka byla jako obvykle  replika letadla  Blériot pana Vondráška. Jenom to plavidlo pořád chybělo.

 

Vedle De Dion Bouton zacouval Standa Profeld  s novým vozem rodinné sbírky. Je to  Bugatti 37  plně funkční, v nálezovém stavu.  Byla koupená náhodně v únoru na aukci v Paříži.

Karel Petschke  tentokrát zvolil unikátní Škoda 1101 – 938 valník, který doplnil stánkem pro prodej zeleniny. Doufám, že jí i vypěstoval. A tak to pokračovalo, zakládajíci členové klubu,  Vladimír Dambrich, jako vždy přivezl sběratelskou raritu, limuzinu Aero 662, Míla Rus  kabriolet Škoda 430. Novinkou byla i dokonale renovovaná Škoda 6 R, renovace z  dílů zarostlých v trávě trvala od roku  2005 do roku 2014. Myslím, že novinkou byly i bílý Opel 1,3 cabrio Jana Tlusťáka a  MG Magnette ing. Strádala.

A podívaná pokračuje,  jsou zastoupeny snad všechny značky, vyráběné v Československu, anglická klasika, zajímavé  jsou poválečné Fordy a Opely,  sportovce plné  síly zastupuje  Ferrari Teastarossa  V 12 Evžena Majoroše. Lituji, všechny krásné a zajímavé stroje nemůžu popsat, fotogalerie napoví.

 

Módní přehlídky pokračovaly, po spočítání lístků ankety bylo vyhlášení a odměnění vítězů,  diváci obstoupili serpentinu v obci, kde předváděcí jízdou zdařilá akce skončila.                                                                                      

Text: Jaroslava Brutarová

Foto: Jaroslava Brutarová, Jiří Patočka

 

VÝSLEDKY

 

Další fotografie na facebooku.          

Akce je zařazena do Poháru Federace.

 

 

 

—————

Zpět