Prvomájový piknik 2009

23.02.2011 15:42

 

Tak máme za sebou 2. PRVOMÁJOVÝ VETERAN PIKNIK. Nápad, uspořádat 1. května setkání členů VCC Praha, mi připadal trochu nepraktický. Soutěž elegance historických vozidel v zámeckém parku v Roztokách, pořádaná jen o týden pozděj, je přece jen s třiceti lety trvání velkou konkurencí. Přes to se Piknik líbí a zdá se, že vzniká nová tradice. Místem setkání byl opět příjemný, upravený anglický park v Dolních Počernicích, účastníci přijeli s manželkami, přítelkyněmi, babičkami, dětmi i psi, vozidel bylo asi 60.

Přihlášky ani startovní listina nebyly potřeba, vozidla se stavěla do řady tak jak přijela,  nejdříve ředitel soutěže Petr Stehlík s čerstvě renovovanou Felicií. Další  polokabriolet  Tatra 57, roadster Tatra 57 Sport, Wanderer, kabriolet Mercedes 170, Aero 1000, Citroen C 11, Rolls Royce, MG,  další Mercedesy, Lidovka, zase Aero 1000, Triumph,  Popular, opět Tatry včetně čerstvě renovvané Tatra 87,  Jaguar. Celkem 30  automobilů vyrobených po roce 1930, všichna vozidla  přijela po ose, vyjímkou byla  Belsize v nálezovém stavu, která si rokem výroby 1914 zasloužila cestu na vleku.

Většina motocyklistů se už ráno zúčastnila prvomájové jízdy,  po setkání v Břežanech je pořadatel Honza Zvelebil přivedl přes Libeř, Jesenici, Říčany, Uhříněves a Koloděje do Počernic. V dunění patnácti čtyřtaktů  BSA,  BMW, Ariel, Raleigh, Matchles, Harley Davidson, Royal Enfield se ztrácel zvuk péráka se sidecarem.

V parku vládla pohoda, mezi členy VCC se mísili diváci, zastavovali projíždějící cyklisté, u vozidel se tvořily a zase rozpadaly skupiny, stále bylo co obdivovat, na co se ptát, fotografovalo se, děti kreslily, zkoušely šipky, někdo prostě jenom na dece užíval krásný den.

Krátce po obědě jsme se sešli v malém amfiteatru proti restauraci, kde nás pozdravil president VCC Praha Vašek Kafka, starosta městské části Dolní Počernice ocenil přítomnost krásných vozidel a ředitel pikniku předal ceny. Nejdříve odměnil tři děti za omalování automobilů, pan starosta oceněné dítka zvedl do výše objektivu. V kategorii moto diváci ocenili jako nejkrásnější motocykl nově renovovanou Jawa 175 Speciál Jardy Bambase, na druhém místě Royal Enfield se sidecarem květináře Pepíka Dvořáka, na třetím místě Jawa 350 kapotovanou pro Veřejnou bezpečnost (tak se v době vlády jedné strany nazývala policie).

Mezi automobily získalo první místo stejně jako v minulém roce Aero 1000 Vladimíra Tůmy, druhá se umístila červená Škoda Felicie Petra Stehlíka, prostě červené kabriolety se stále líbí, na třetím místě skončil cabriolet Jaguár XK 120, majitel Falga junior.

Tím piknik ještě nekončil. Na ohništi se opékaly buřty a teprve když oheň dohořel, účastníci se pomalu rozjížděli. Myslím, že všichni byli spokojení a příští rok první máj zase oslavíme společně.                                                                                 Jaroslava Brutarová

—————

Zpět


Fotogalerie: Prvomájový piknik 2009

/album/fotogalerie-prvomajovy-piknik-2009/a7-to-je-detail-r-r-honzy-egidyho-jpg/

/album/fotogalerie-prvomajovy-piknik-2009/a8-vladimir-tuma-vyzdobil-svuj-aero-1000-listou-s-unikatnimi-plaketami-jpg/

/album/fotogalerie-prvomajovy-piknik-2009/a9-jirka-cerny-predstavil-cerstve-renovovanou-tatru-87-jpg/

—————